mensen werken met 1122 projecten op dit platform aan een duurzame samenleving
Home Kom in actie De Battle Alle Battles Mode maya moda mode en ontwikkeling verweven
Mode

Maya Moda: mode en ontwikkeling verweven

Maya Moda: mode en ontwikkeling verweven

Maya Moda is een fair trade tassenlijngemaakt door de inheemse bevolking van Guatemala

Motivatie

Begin 2012 verbleef ik een aantal maanden in Guatemala om mijn afstudeeronderzoek naar fair trade uit te voeren. Van dichtbij heb ik de achtergestelde en uitzichtloze positie kunnen waarnemen waarin veel mensen zich bevinden. De Guatemalteekse ambachtslieden bezitten echter veel talent en kunnen prachtige dingen maken, waaronder tassen. Ik nam een aantal van deze tassen mee naar Nederland en werd overspoeld door complimenten. De tassen zijn mega populair en er is duidelijk een markt voor deze producten. Maya Moda wil de vraag naar deze markt beantwoorden door een eerlijke handelsrelatie op te zetten: de tassen onder eerlijke omstandigheden laten maken in Guatemala en verkopen in Nederland.

Doel

Hoofddoel
Armoedebestrijding en ontwikkeling in Guatemala

Uitleg
1. Fair Trade biedt producenten een hogere prijs voor hun producten en een stabiel, open handelscontract dit betekent:

  • Een hoger inkomen
  • Een stabieler inkomen, oftwel minder economische onzekerheid

2. De tassen worden in elkaar gezet door vrouwencoöperatieven, dit betekent:

  • Dat het geld hoogst waarschijnlijk gestoken zal worden in educatie, gezondheid en verdere ontwikkeling*
  • Meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen doordat vrouwen een eigen inkomen generen, zelfverzekerder en autonomer worden

*Onderzoek (van o.a. Chant 2007, Moser 1993 en Partpart 1995) wijst uit dat vrouwen het grootste deel van hun inkomsten investeren in ontwikkeling van henzelf en het gezin.

Plan van aanpak

De ontwerpen worden in samenwerking met de lokale ambachtslieden gedaan. Deze worden in elkaar gezet door vrouwencoöperatieven. De tassen worden via het internet verkocht en op termijn (hopelijk) ook in verschillende winkels in Nederland. De lokale bevoking wordt bij het gehele proces betrokken zodat zij uiteindelijk zelfstandig ontwerpen kunnen maken en exporteren.

Vorig jaar deed dit project mee aan de ASN wereldprijs. Helaas hebben wij toen niet gewonnen maar op eigen kosten hebben we het project toch doorgezet. De samenwerking is inmiddels opgezet en de eerste tassen verkocht.

Waar kunnen we nog meer bij helpen

De collectie
De collectie wordt in samenwerking met de lokale bevolking opgezet worden. Dit om de authenticiteit van de Maya-cultuur te bewaken en op te nemen in het design. De collectie bestaat momenteel uit (druk op enkele namen voor een fotografische impressie):

Bronvermelding
Chant, Sylvia (2007)  Gender, Generation and Poverty: Exploring the ‘Feminisation of Poverty’ in Africa, Asia and Latin America, Cheltenham/ Northampton: Edward Elgar
Moser, Caroline O.N. (1993) Gender planning and development: Theory, practice and training. New York/London: Routledge
Parpart, Jane L. (1995) Feminism Postmodernism Development Routledge International Studies of Women and Place. Londen/New York: Routledge

Steun dit project
Word fan!

Via de 'Verstuur bericht' knop op jouw profielpagina kan de projecteigenaar je een berichtje sturen om je op de hoogte te houden over de voortgang van het project.
Deel dit project:
Foto's
Twitter