mensen werken met 1122 projecten op dit platform aan een duurzame samenleving
Home Kom in actie De Battle Alle Battles Water help ons oceanen te beschermen
Water

Help ons de Oceanen te beschermen

De Sea First Foundation (SFF) is een educatieve organisatie die opkomt voor gezonde oceanen en het welzijn van haar bewoners. De oceaan is het grootste ecosysteem op aarde, maar haar gezondheid wordt door factoren als overbevissing, bijvangst, vervuiling en verzuring zeer ernstig bedreigd.

Tevens is SFF een zeedierenwelzijnsorganisatie.
Educatie van SFF beperkt zich niet alleen tot het onderwijs (lagere scholen, middelbaar-, hoger- en universitair onderwijs), maar ook wordt via de media en tijdens presentaties voor de meest uiteenlopende groepen (zoals bijvoorbeeld duikclubs, maar ook Lion Clubs, enz) aandacht gevraagd voor een van de grootste bedreiging voor het leven op aarde, de teloorgang van onze oceaan (http://www.stateoftheocean.org/ ).

De oceaan is de grootste zuurstofbron of aarde en zet CO om in zuurstof. 50 – 70% van alle zuurstof wordt gemaakt door de oceaan. Door de oceaan ernstig te vervuilen sterft het plantaardig plankton – het fytoplankton – op grote schaal af. Al het leven op aarde is afhankelijk van een gezonde oceaan, maar toch vissen we die leeg en beschouwen de zee als de grootste vuilnisbak op aarde. Volgens het IPSO is de status van de oceaan momenteel, zoals men tien jaar geleden voorspelde dat het over 200 jaar zal zijn…

Motivatie voor Help ons de Oceanen te beschermen

Aanleiding voor de oprichting van de Sea First Foundation waren de observaties die in de afgelopen 30 jaar werden gedaan door de initiatiefnemer hiervan, onderwaterfotograaf en oceaanbeschermer Dos Winkel. Overal waar hij dook zag hij de onderwaterwereld ernstig achteruit gaan, zelfs in de best beschermde gebieden. Door het netwerk van Dos, verzamelde hij zeer veel informatie. Met die kennis als basis werd de Sea First Foundation opgericht.

Doel van Help ons de Oceanen te beschermen

GOEDE VOORLICHTING aan IEDEREEN, maar met name aan de jeugd - de volwassenen van de toekomst -  is de belangrijkste doelstelling van de Sea First Foundation.

Plan van aanpak van Help ons de Oceanen te beschermen

Het benaderen van zoveel mogelijk onderwijsinstellingen, duikclubs, natuurverenigingen, politici, zowel lokaal, regionaal, nationaal als Europees. Het geven van lessen, lezingen en presentaties en het vertonen van belangrijke oceaanfilms, zowel over de schoonheid als over de bedreigingen en de oplossingen. Informatie over de lezingen en presentaties is te vinden op www.seafirstfoundation.nl 

Waar kunnen we nog meer bij helpen voor Help ons de Oceanen te beschermen

Door specifieke acties de aandacht van de jeugd en burger/consument, steeds opnieuw op de problematiek te vestigen, maar vanuit verschillende invalshoeken. Zo heeft SFF meegedaan aan de Europese acties tegen het levend ontvinnen van haaien, dat uiteindelijk in 2012 tot een verbod van de Europese Unie heeft geleid. Ook heeft SFF meegedaan met de acties om het Algemeen Europees Visserij Beleid te verbeteren, hetgeen na 40 jaar van overbevissing nu succes lijkt te hebben. De Europese Unie heeft begin februari 2013 met een overweldigende meerderheid van stemmen voor een drastische hervorming van het falende visserijbeleid gestemd.

Momenteel is SFF bezig met roofvis, zoals tonijn en zwaardvis van het bord in de restaurants te bannen door middel van de Tonijn-Vrije-Restaurant-Actie. Zie: www.tunafree.nl

Steun dit project
Word fan!

Via de 'Verstuur bericht' knop op jouw profielpagina kan de projecteigenaar je een berichtje sturen om je op de hoogte te houden over de voortgang van het project.
Deel dit project:
Foto's
Twitter